Nowa regulacja Unii Europejskiej dotycząca jednorazowych opakowań plastikowych obowiązująca od 1 lipca
Z dniem 1 lipca bieżącego roku, w życie wchodzi nowo wprowadzone prawo stanowione przez Unię Europejską, które jest ściśle powiązane z tzw. dyrektywą plastikową. Tego dnia nadejdzie koniec stosowania jednorazowych opakowań w sektorze gastronomicznym.
Podążając za wymogami dyrektywy, lokale gastronomiczne będą zmuszone do zapewnienia swoim klientom możliwości korzystania z opakowań przeznaczonych do wielokrotnego użytku.
Jest to następna zmiana, której muszą sprostać właściciele restauracji czy kawiarni. Wcześniejsza regulacja nakładała na nich obowiązek pobierania dodatkowej opłaty od klientów za jednorazowe opakowania wykonane z tworzyw sztucznych.
– W branży gastronomicznej mamy wiele punktów, których właściciele dopiero co zapoznali się i dostosowali do obowiązku pobierania opłaty za jednorazowe opakowania. Teraz, już od lipca, muszą oni wprowadzić do swojej działalności kolejne zmiany i zapewnić klientom możliwość skorzystania z opakowań wielokrotnego użytku podczas zakupu posiłku lub napoju – wyjaśnia Magdalena Dziczek, reprezentująca Związek Pracodawców EKO-PAK.